Stichting Open Kerken

Nieuwsbrief 22 • Juni 2015
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
Inhoud
Open Kerkendagen 2015 en 2016
ALTERheritage Leuven
Projectoproepen Koning Boudewijn Stichting

Maak kennis met Champing
Ontmoetingen : M. Delville en M. Antonio López-Istúriz White
Dit gebeurt bij u
Agenda
Stemmen onder de sterren - 28 en 29 augustus
Tentoonstelling zoekt kerk
Tips voor de zomerOpen Kerkendagen 2015 en 2016

Bijna 500 gebedshuizen in België en Luxemburg namen deel aan de 8ste editie van de Open Kerkendagen. Het mooie weer en de verscheidenheid aan evenementen zorgde ervoor dat zij samen een 85.000 tal bezoekers mochten ontvangen. Zo kon je in verschillende gebedshuizen tot rust komen in een sfeervolle kerk verlicht met kaarsen aangevuld met live muziek of poëzie. Andere gebedshuizen voorzagen dan weer een fakkeltocht of fototentoonstellingen. Wij willen langs deze weg alle organisatoren en vrijwilligers bedanken voor hun inspanningen.
Blader even in het fotoalbum van de afgelopen editie.
De evaluatie van de afgelopen editie kan u via volgende link bekijken.
Ondertussen zitten wij met onze hoofden al bij de volgende editie van de Open Kerkendagen die zal doorgaan op 4 en 5 juni 2016. Er werd al gebrainstormd over het thema en hieruit kwam: ‘Klanken & Stilte’ naar voren.ALTERheritage Leuven

Op 15 en 16 juni vond in Leuven de afsluitende sessie plaats van het Europees project ALTERheritage. Aan dit project werkten universiteiten en erfgoedorganisaties mee uit België, Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje. Tijdens zeven bijeenkomsten werden ervaringen, richtlijnen, stappenplannen en good practices uitgewisseld met betrekking tot restauratie, herbestemmen en beheer van religieus erfgoed. De focus van de laatste ALTERheritagebijeenkomst lag op aspecten van educatie en beheer bij het behoud van religieus erfgoed.
Martine Van den Bergen heeft er het project Open en Gastvrije Kerken in België, Noord-Frankrijk en Luxemburg voorgesteld. Video. Meer info Projectoproepen Koning Boudewijn Stichting

“Buurten op de buiten”. Projecten van bewoners voor hun buurt of dorp in een landelijke omgeving.
De Koning Boudewijn Stichting wil bewoners ondersteunen die een project opstarten ter bevordering van de leefkwaliteit van hun dorp of buurt bijvoorbeeld door een ruimte in hun dorp te ontsluiten voor de buurtbewoners. Als kerkfabriek is deze oproep uitermate interessant om een gemeenschapsverbindend project op te starten in uw gebedshuis. U kan langs deze weg tot 5000 euro ontvangen! U kan ons steeds contacteren indien u hulp had gewenst bij het uitdenken van een dergelijk project via k.vanhulle@openkerken.be .
De oproep loopt nog tot 16 september 2015.  Meer info 

Prijs Hubert Schoonbroodt”. Valoriseren van historische orgels in Wallonië en in Brussel.
De Koning Boudewijn Stichting wil jonge Belgische organisten een duwtje in de rug geven bij het lanceren van hun internationale carrière. U kan via deze projectoproep tot 4500 euro ontvangen. Een dossier indienen kan tot 9 november 2015.   Meer info

Maak kennis
met “Champing”.

Altijd al gedroomd om een nacht door te brengen in een met kaarslicht verlichte kerk ?  In Groot-Brittannië kan het !
De term “Champing” werd geïntroduceerd door het Churches Conservation Trust (CCT) en is het allernieuwste in de wereld van kamperen.  Meer info
Ontmoetingen
Afgelopen maand had Open Kerken vzw het genoegen om 2 persoonlijkheden te ontmoeten. Het project Open Kerken werd uit de doeken gedaan aan de bisschop van Luik, mijnheer Delville. Hij ondersteunt onze acties op vlak van valorisatie van het religieus erfgoed en benadrukt de noodzaak om gebedshuizen toegankelijk te maken. Mijnheer Antonio López-Istúriz White, algemeen secretaris van het PPE (Parti Populaire Européen), zal ons ondersteunen in onze Europese aspiraties zodat het project Open Kerken buiten de landsgrenzen kan treden.


Dit gebeurt bij u

Deze zomer worden zeven open kerken voorzien van gepersonaliseerde folders en onthaaltafels met meer informatie over hun gebedshuis en de bezienswaardigheden. Het betreft de volgende kerken:
- Saint-Nicolas in La Roche-en-Ardenne
- Saint-Jean l’Evangéliste in Liège
- L’Immaculée Conception in Jumet 
- Notre-Dame à la Croix in Estinnes
- Sainte-Colombe in Soulme 
- Saint-Rémi et Médard in Rouveroy    
- Onze-Lieve-Vrouw in Mannekensveere

Agenda

4 en 5 juni 2016 : Open Kerkendagen met als thema 'Klanken & Stilte'.
Vanaf september mag u van ons bijkomende informatie, suggesties en contacten verwachten.Stemmen onder de sterren - 28 en 29 augustus 2015
Abdij van Villers-la-Ville

Zoals elk jaar verwacht het evenement ‘Stemmen onder de sterren’ een massa op de been te brengen. Gezien het prestigieuze programma van deze komende editie lijkt dit zeer waarschijnlijk.
Zes koren zullen in de mooiste hoekjes van de ruïnes van Villers-la-Ville een reeks concerten aanbieden. De hemelse stemmen in combinatie met de feeërieke sfeer beloven een waar spektakel.
Meer info en reservaties www.nuitdeschoeurs/nl.be


Tentoonstelling zoekt kerk

De fototentoonstelling «Erfgoed in Kleur» zal tijdens de zomer in twee open kerken te bewonderen zijn. Tot en met 5 juli staat ze in de Sint-Maartenkerk in 7060 Horrues . Van 7 juli tot 9 augustus kan je de tentoonstelling bekijken in de Sint-Gorgoniuskerk in 3320 Hoegaarden. Vanaf 11 augustus is de tentoonstelling terug beschikbaar en kan u deze aanvragen voor uw gebedshuis. Zij bestaat uit demonteerbare panelen die in elke ruimte passen. Hebt u interesse om de fototentoonstelling te huisvesten, neem dan contact op via info@openkerken.be of (+32)487 70 46 06.


Tips voor de zomer

De vakantie heeft heel wat Open Kerken gestimuleerd om evenementen te organiseren, gaande van tentoonstellingen tot beiaardconcerten. U kan deze terugvinden in onze evenementenkalender op onze website : www.openkerken.be
Heeft er in uw Open Kerk binnenkort een evenement plaats ? Vergeet ons niet op de hoogte te brengen, dan voeren wij deze in op onze kalender.
Verder kan u ook de erfgoedroutes van Open Kerken uitproberen in Wallonië en Vlaanderen. Alle routes zijn online beschikbaar of u kan een brochure ophalen in de lokale toeristische infokantoren.

Contact:
Stichting Open Kerken • Stichting van openbaar nut
Tiensesteenweg 508 A • B-1370 Geldenaken - België
info@openkerken.be
+32 (0)487-70 46 06
IBAN BE74 0016 0364 3507 - BIC GEBABEBB
Zetel: Distelsstraat 44/16 - 1030 Brussel
www.openkerken.eu
openchurches.mobi
  Word fan en blijf op de hoogte van al het nieuws op vlak van religieus erfgoed ! www.facebook.com

Copyright © 2014 OpenChurches Foundation, All rights reserved.
Please visit the News Archive for previous issues.