Stichting Open Kerken

Nieuwsbreief 19 • Oktober 2014
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
Inhoud
De Open Kerkendagen 2015 "Clair-oscur"
Tentoonstelling "Erfgoed in kleur": een waar succes!
Zoektocht doorheen Doornik - 14 september 2014
Open Kerken... over de landsgrenzen
Wilt u graag meer uitleg over de Stichting Open Kerken?
Activiteiten partners
Kom ons bezoeken op de Zenith beurs in Brussel
Agenda
Vorming : interactief rondleiden van je publiek
Kerk in de kijker : Verviers - Notre-Dame-des-Récollets
De Open Kerkendagen 2015 “Clair-obscur”

2015 werd uitgeroepen tot het internationale jaar van het licht. Voor de 8ste editie van de Open Kerkendagen (6 en 7 juni 2015) zetten wij de schijnwerpers op ons religieus erfgoed! De ideale gelegenheid om de verborgen schatten in de spotlight te plaatsen of om licht te schijnen op vergeten verhalen en betekenissen.  Of om gewoonweg het gebedshuis eens op een andere manier te belichten door het gebruik van kaarsen, fakkels, zaklampen,…
Het online inschrijvingsformulier zal beschikbaar zijn vanaf midden oktober.
De inschrijvingen worden afgesloten op 15 januari 2015.

Hou de pagina van de Open Kerkendagen in het oog voor meer nieuws en bekijk alvast onze "Inspiratiegids" Tentoonstelling “Erfgoed in kleur”: een waar succes!

Deze zomer toerde onze tentoonstelling “Erfgoed in kleur” doorheen Wallonië. U kon de winnende foto’s van de wedstrijd gehouden tijdens de zomer van 2013 bewonderen in Maredsous, Doornik, Namen, Luik en Aarlen. Bent u een onthaalverantwoordelijke van een Open Kerk en geïnteresseerd om de tentoonstelling in uw gebedshuis tijdelijk te huisvesten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! k.vanhulle@openkerken.beZoektocht doorheen Doornik – 14 september 2014

Tijdens de afgelopen Open Monumentendag op zondag 14 september heeft de zoektocht “Waar werd Gabrielle Petit gedoopt” op veel belangstelling mogen rekenen. Meer dan honderd deelnemers (waarvan de helft Doornikenaars) verkenden er met een routekaart de straten van Doornik. Ze ontdekten er het mooie religieuze patrimonium in één van de oudste steden van België.
De schiftingsvraag scheidde het kaf van het koren onder de deelnemers: hoeveel pijpen bevat het orgel van de Saint-Jacqueskerk gemaakt door de orgelbouwer de Rijckere uit Kortrijk in 1755 ? Ook al konden we de wenteltrap beklimmen om dit meesterwerk van dichtbij te bewonderen, iedereen bleef besluiteloos bij het zien van de compliciteit van het instrument. Het antwoord werd ons bezorgd in een gesloten enveloppe door ‘Orgues Delmotte’ die het instrument onderhouden. Het orgel bevat maar liefst 1744 pijpen!
De antwoorden van de deelnemers varieerden tussen 100 en 4.127 orgelpijpen. ..
Veel van de deelnemers konden evenwel een mooie prijs mee naar huis nemen.Open Kerken… over de landsgrenze

Op 23 juli hebben wij in Enghien een regionale groep uit Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk en een groep uit het Groothertogdom Luxemburg ontmoet. ‘Open Kerken Noord-Frankrijk’ werd opgericht om er een netwerk van Open en Gastvrije kerken te ontwikkelen. Ervaringen werden uitgewisseld en in de komende maanden worden er nog bijkomende ontmoetingen en vergaderingen gepland.
Het project Open Kerken verspreid zich dus over de Belgische grenzen heen!


Activiteiten partners 

De erfgoedwereld leeft! Dat blijkt uit verschillende interessante evenementen die georganiseerd worden door onze partners waar wij u even attent op willen maken.
 
Op woensdag 8 oktober wordt er naar aanleiding van de boekvoorstelling ‘Het Open Kerkgebouw’ een debat georganiseerd in Antwerpen over de problematiek van leegstaande kerkgebouwen. Actoren zijn Johan Bonny (bisschop van Antwerpen), Krist’l Stubbe (algemeen directeur Herita vzw), Walter Lotens (lid vzw Kievitsnest) en de beide auteurs. Journalist Mark Van de Voorde leidt alles in goede banen. Meer informatie: http://openkerken.eu/news_list.asp#.
 
Herita vzw organiseert op 22 november haar allereerste Open Monumentencongres, hét inspiratie- en ontmoetingsmoment voor iedereen die leeft van, met of in erfgoed. Ongetwijfeld de moeite! Meer informatie: http://www.herita.be/zorg/nieuws/open-monumentencongres-herita.
 
Andere interessante vormingen of evenementen kan u bekijken bij onze nieuwsberichten: http://openkerken.eu/news_list.asp


Kom ons bezoeken
op de Zenith beurs
in Brussel

Net als vorig jaar zal de Stichting Open Kerken een stand bemannen op de Zenith beurs aan de Heizel in Brussel. De beurs loopt van 16 tot 20 november 2014. Heeft u zin om de beurs te bezoeken, om met ons te praten over de toekomst van de kerkgebouwen of om onze toeristische routes te ontdekken, kom dan zeker eens langs bij stand 3166 in paleis 3. Wij beschikken over enkele gratis tickets! Gelieve deze aan te vragen bij k.vanhulle@openkerken.be .
Meer informatie over de beurs: http://www.zenith.be/nl

Wilt u graag meer
uitleg over de Stichting Open Kerken?

Aarzel niet en contacteer ons via info@openkerken.be. Wij komen zeer graag bij u langs om onze werking uit te leggen, onze toeristische routes aan u voor te stellen en te tonen wat het betekend om lid te worden van het netwerk van Open en Gastvrije kerken. Een aangename manier om het netwerk beter te leren kennen en, wie weet, er zelf deel van uit te maken.

Agenda

15 oktober: start van de inschrijvingen voor de Open Kerkendagen 2015.
Oktober/november: vorming ‘Interactief rondleiden van je publiek’.
8 oktober: debat ‘Het open kerkgebouw’.
22 november: Open Monumentencongres.
15 januari 2015: afsluiting van de inschrijvingen voor de Open Kerkendagen 2015.


Vorming : interactief rondleiden van je publiek (oktober/november)

De Stichting Open Kerken organiseert samen met Herita, Faro, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen praktische vormingen op maat voor kleine erfgoedverenigingen. In het najaar van 2014 gaan wij dieper in op de kunst van het interactief rondleiden van je publiek. Hierbij willen wij heel wat handige tips and tricks aanreiken aan amateurgidsen die naar aanleiding van erfgoedevenementen uitzonderlijk voor een publiek komen te staan.
 
Er worden 5 vormingsavonden georganiseerd doorheen gans Vlaanderen in de periode oktober/november. De vorming is gratis maar vooraf inschrijven is aangewezen.
Meer informatie en inschrijven: http://openkerken.eu/default.asp?structureID=206Kerk in de kijker: Verviers: Notre-Dame-des-Récollets

De kerk van Verviers staat met zijn impressionante toren symbool voor de gouden eeuw van de stad namelijk de 19de eeuw. De kerk is dagelijks geopend voor de vele bezoekers die het bekende beeld van de zwarte maagd komen bewonderen.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van de kerk? Download de erfgoedroute over de industriële revolutie in deze regio op onze site (Erfgoedroute Verviers-Herve) of vraag een gratis brochure bij het toeristisch kantoor van Pays de Vesdre.
Contact:
Stichting Open Kerken • Stichting van openbaar nut
Tiensesteenweg 508 A • B-1370 Geldenaken - België
info@openkerken.be
+32 (0)487-70 46 06
IBAN BE74 0016 0364 3507 - BIC GEBABEBB
Zetel: Distelsstraat 44/16 - 1030 Brussel
www.openkerken.eu

openchurches.mobi
  Word fan en blijf op de hoogte van al het nieuws op vlak van religieus erfgoed ! www.facebook.com

Copyright © 2014 OpenChurches Foundation, All rights reserved.
Please visit the News Archive for previous issues.