Nieuws 2017 • 2016 • 2015 • 2014 • 2013 • 2012

http://openchurches.mobi. 16/07/2012 +

De leden van de Stichting Open Kerken zijn vanaf nu ook terug te vinden op de mobiele website http://openchurches.mobi. Deze website is speciaal ontworpen voor smartphone-gebruikers. Dankzij geolocalisatie vind je meteen de dichtsbijzijnde open kerk inclusief de openingsuren, het adres met een Google-kaart, een beschrijving en enkele foto's.

Nationale persconferentie 1/03/2012 +

Op 22 mei organiseerde Stichting Open Kerken een persconferentie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel om de vijfde Dag van de Open Kerken te promoten en om opnieuw de aandacht te trekken op het netwerk van open en gastvrije kerken in België.

Persdossier - Persbericht - Teksten van de sprekers

Workshops 1/03/2012 +

Dankzij samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, Open Monumentendag en Erfgoeddag kunnen de lokale organisatoren van de Dag van de Open Kerken deelnemen aan verschillende opleidingsmomenten. Hierbij zullen verschillende thema’s aan bod komen die nuttig zijn bij het organiseren van een publieksevenement. De eerste opleiding ging over het gebruik van sociale media. We houden je natuurlijk op de hoogte van de toekomstige workshops!
Link: www.heemkunde-vlaanderen.be

Het project iBeaken 1/03/2012 +

In 2012 zullen alle open kerken een QR-code op hun gevelplaat krijgen (Nieuwsbrief 7 & 8).
Leden kunnen nu de beschrijving van hun kerk nalezen op www.openkerken.eu en eventuele veranderingen doorgeven via info@openkerken.be. Dit zijn immers de teksten die bezoekers te zien zullen krijgen op hun smartphone. Je kan eveneens zes interessante elementen (of verhalen) van je gebouw, met een korte beschrijving en een foto, opsturen aan s.vanderzweth@openkerken.be. Wij zorgen dan voor de vertaling.

Een passie voor religieus erfgoed? 1/03/2012 +

Zoals je ziet breidt ons netwerk zich steeds verder uit en staan er een aantal nieuwe projecten op til. Maar, wie veel hooi op zijn vork neemt… heeft natuurlijk nood aan goede vrijwilligers! Heb je zin om mee te bouwen aan een nationaal netwerk van open en gastvrije kerken? Laat dan van je horen via info@openkerken.be!

Kerk in de kijker 23/02/2012 +

Tijdens onze erfgoedzoektocht afgelopen september konden bezoekers nader kennis maken met de mooie Sainte- Catherine kerk op de hellingen rond Chaudfontaine, in Forêt. Ze wordt omgeven door een idyllisch grasplein vol eeuwenoude bomen. De van oorsprong Romaanse kerk is een prachtige puzzel van opeenvolgende bouwfasen van de 13de tot de 20ste eeuw. Binnenin beelden 15de eeuwse muurschilderingen verschillende heiligen en het martelaarschap van Sint-Barbara af. Moderne verlichting in de vorm van een Latijns kruis siert het plafond van het schip. Achteraan in de kerk staan een aantal prehistorische vondsten uit de regio tentoongesteld, die anders misschien in een provinciaal museum zouden terecht gekomen zijn.