Fototentoonstelling “Bijzonder kerkelijk erfgoed”

Hoe vaak is het u niet opgevallen, in een hoekje van een of andere kerk dat er daar een mysterieus symbool hing en dat u zich afvroeg wat het mocht betekenen, of een intrigerende versiering, een grijnzend gelaat ? Soms is het een lichtstraal, een bijzondere schikking of een kunstzinnige creatie in contrasten, die ons verwondert of verbaast.
Het ongewone is binnengedrongen, door de eeuwen heen, in vele religieuze gebouwen. De vragen die deze structuren, tradities en onverwachte versierselen in ons oproepen, zijn vaak moeilijk te interpreteren en leiden ons ook naar boeiende opzoekingen.

Een reizende tentoonstelling

De vereniging Open Kerken biedt u een reizende tentoonstelling van 56 foto's over het thema "Bijzonder kerkelijk erfgoed". De geselecteerde foto's getuigen van de nieuwsgierige, mystieke, fantastische look ... en de offbeat humor van vele fotografen, amateurs of professionals. Een prachtig instrument om gelovigen en bezoekers uit te nodigen om zich te laten uitdagen door de mysteries van uw kerk > Beelden van de tentoonstelling

Fotowedstrijd

Deze foto's werden geselecteerd uit de tientallen foto's die in het kader van de wedstrijd "Bijzonder kerkelijk erfgoed" die in de zomer van 2018 in Wallonië werd uitgeschreven. De jury, voorgezeten door Guy Focant (AWaP), heeft de 32 meest originele foto's bekroond. Keuzes die onze interpretatie van het bijzonder verrijken, die zeer verschillend beschouwd wordt, afhankelijk van het standpunt ... > Lijst van de winnaars

Waar kan ik de tentoonstelling zien?

In de collegiale kerk Saint-Vincent te Zinnik, van 30 november 2018 tot 13 januari 2019.

In de praktijk

De tentoonstelling bestaat uit 15 panelen (dubbelzijdig) in accordeon, een informatietafel (met gastenboek) en een uitrolbare banner. Het kan in twee uur worden gemonteerd in een ruimte van +/- 36m2. De installatie vereist een goede blootstelling aan licht (natuurlijk en/of kunstmatig).

Wilt u deze tentoonstelling in uw kerk organiseren?

Neem contact op met het secretariaat van Open Kerken (info@openkerken.eu) om overeenstemming te bereiken over een datum in het geplande reisschema (2019-2020-2021). De tentoonstelling is beschikbaar voor een periode van een maand, gratis voor kerken die zich bij het netwerk aansluiten (voor andere cultus gebouwen is een huurprijs van 175 euro gevraagd, inclusief montage/demontage en reiskosten). Er zij op gewezen dat 90% van de promotie onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke ambtenaren valt.

Dit project werd ontwikkeld dankzij het Waalse Programma voor Plattelandsontwikkeling, met de steun van de Europese Unie.
Met de ondersteuning van het Commissariaat Generaal voor Toerisme (CGT - Wallonië), het Waals Agentschap van het Patrimonium (AWaP), onder auspiciën van Future for Religious Heritage (FRH) en met de medewerking van Hotel Quartier Latin (Marche-en-Famenne), het Hotel Dream (Bergen), de Nocturnales, het Domein van de Grotten van Han, de Dienst voor Toerisme van Nijvel en de winkelketen Colruyt.