Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • 1860-1864 • NeogotiekSint-Ursula • Lanaken

Kerkplein  • 3620 Lanaken

Godsdienstig verantwoordelijke: E.H. Jos Vanderlee

Vieringen :
zondag 11.00

01/01 - 31/12
elke dag : 10.00 - 17.00

3620_ursula1.jpg 3620_ursula2.jpg 3620_ursula3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Orgel Achtergrondmuziek Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Toerisme Vlaanderen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


De beschermde, neogotische kerk kwam tot stand in 1860-64. Uit erkentelijkheid voor de bouwheer, pastoor Smeyers, prijkt er boven de ingang een bas-reliëf waarop Smeyers de bouwplannen ontvangt van de heilige Urslula.

Koning Leopold I kwam bij de voltooiing van de kerk op bezoek. Hij liet voor de nieuwbouw een glasraam ontwerpen. Alle ramen zijn trouwens in 2005 gerestaureerd, samen met de voorgevel.

Op de geschilderde kruisweg komen een aantal dorpsgenoten voor. Adellijke streekgenoten kregen een grafsteen in de muur of in een zijkapel. In het koor zijn in nissen muurschilderingen van heiligen aangebracht: vier profeten, vier kerkvaders, vier evangelisten.

Binnenafwerking en meubilair zijn als een geheel ontworpen door de Truienaar Cornelis Janssen: hoofdaltaar met Christus Koning en apostelen, vier zijaltaren, preekstoel, twee biechtstoelen, allemaal in de neogotische stijl. Op de communiebank na is het origineel interieur bewaard gebleven. Enkele elementen uit de kerkschat zijn ouder, zoals onder meer de doopvont uit de veertiende eeuw.

KIKIRPA : Fototheek online

Bekijk de schatten van deze kerk online op erfgoedplus.be