Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kathedraal • XIII-XV • Sint-Rombout • Mechelen

©  Toerisme Mechelen- Layla Aerts
Onder-den-Toren  • 2800 Mechelen

Godsdienstig verantwoordelijke: Beheerder Bram Van der Auwera
Website: http://www.kathedraalmechelen.be

02/01 - 31/12

Kerkbezoek :
van maandag tot en met zaterdag : 8.30 - 17.30
zondag : 12.00 - 17.30

Torenbestijging :

von zondag tot en met vrijdag : 13.00 - 18.00
zaterdag : 10.00 - 18.00
laatste toegang om 16.40

Rondleiding : www.kathedraalmechelen.be

2800_rombouts1.jpg 2800_rombouts2.jpg 2800_rombouts3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Beiaard Orgel Achtergrondmuziek Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Sanitaire voorzieningen Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


De kerk werd vanaf de 13de eeuw gebouwd ter ere van de heilige Rumoldus en was bijgevolg reeds van in het begin opgevat als een bouwwerk dat dient om te imponeren. Wanneer ze in 1559, bij de oprichting van het aartsbisdom Mechelen, verheven werd tot kathedraal, werden status en grootsheid nog versterkt. Zo groeide ze na een reeks bouwcampagnes uit tot blikvanger van de stad, met als pièce de résistance de 15de-eeuwse toren van het bouwmeestersgeslacht Keldermans.

Bij de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw krijgt de kerk het hard te verduren : veel van het oude interieur gaat verloren. Het Calvinistische bewind op het einde van die eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwijst. Maar de kerk overleeft nog meer stormen: in beide wereldoorlogen wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit boven het koor.

Als metropolitaanse kerk is de Sint-Romboutskathedraal de belangrijkste kerk van het land. Ze fungeert eveneens als mausoleum voor alle Mechelse aartsbisschoppen sinds 1559.

Het interieur is ronduit adembenemend. Monumentale praalgraven en epitafen sieren de kooromgang. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen, net zoals prachtige werken van onder meer Michiel Coxcie en Gaspar de Craeyer. Het pronkstuk in de kerk, naast het hoofdaltaar van Lucas Fayd’herbe uit 1665, is een collectie laat-vijftiende-eeuwse schilderijtjes die het leven van de heilige Rombout voorstellen in de stijl van de Vlaamse Primitieven.

Het monumentale Stevens-orgel in de kathedraal (6600 pijpen) werd ontworpen door Flor Peeters en door hem ingespeeld in 1958.

De Sint-Romboutskathedraal wordt beheerd door de Metropolitaanse Kerkfabriek in samenwerking met Torens aan de Dijle vzw, Toerisme Mechelen en de provincie Antwerpen.

KIKIRPA : Fototheek online

Musea & Erfgoed Mechelen

Toerisme Mechelen

Sint-Romboutstoren

Facebook