Kathedraal • 1452 • Sint-Rombout • Mechelen

alle dagen 8.30 - 12.00 en na 18.00
toerisme.mechelen.be/nl/sint-romboutskathedraal

2800_rombouts1.jpg 2800_rombouts2.jpg 2800_rombouts3.jpg
Begeleide bezoeken Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De kerk werd vanaf de 13de eeuw gebouwd ter ere van de heilige Rumoldus en was bijgevolg reeds van in het begin opgevat als een bouwwerk dat dient om te imponeren. Wanneer ze in 1559, bij de oprichting van het aartsbisdom Mechelen, verheven werd tot kathedraal, werden status en grootsheid nog versterkt. Zo groeide ze na een reeks bouwcampagnes uit tot blikvanger van de stad, met als pièce de résistance de 15de-eeuwse toren van het bouwmeestersgeslacht Keldermans.

Bij de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw krijgt de kerk het hard te verduren : veel van het oude interieur gaat verloren. Het Calvinistische bewind op het einde van die eeuw verwijdert alles wat naar de katholieke eredienst verwijst. Maar de kerk overleeft nog meer stormen: in beide wereldoorlogen wordt Mechelen gebombardeerd en in 1972 breekt een grote brand uit boven het koor.

Als metropolitaanse kerk is de Sint-Romboutskathedraal de belangrijkste kerk van het land. Ze fungeert eveneens als mausoleum voor alle Mechelse aartsbisschoppen sinds 1559.

Het interieur is ronduit adembenemend. Monumentale praalgraven en epitafen sieren de kooromgang. Je kan er het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bewonderen, net zoals prachtige werken van onder meer Michiel Coxcie en Gaspar de Craeyer. Het pronkstuk in de kerk, naast het hoofdaltaar van Lucas Fayd’herbe uit 1665, is een collectie laat-vijftiende-eeuwse schilderijtjes die het leven van de heilige Rombout voorstellen in de stijl van de Vlaamse Primitieven.

De Sint-Romboutskathedraal wordt beheerd door de Metropolitaanse Kerkfabriek in samenwerking met Torens aan de Dijle vzw, Toerisme Mechelen en de provincie Antwerpen.

Musea & Erfgoed Mechelen

Toerisme Mechelen