Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • 1694 • BarokSint-Pieter-en-Paul • Mechelen

©  Toerisme Mechelen- Layla Aerts
Keizerstraat  1  • 2800 Mechelen

Godsdienstig verantwoordelijke: E.H. Jan Arnalsteen

01/04 - 31/10
Elke dag : 13.00 - 17.00
01/11 - 31/03
Elke dag :  13.00 - 16.00
Gesloten op woensdag

Geleide bezoeken : +32 15 29 40 30

 2800_Pieter Paul1.jpg  2800_Pieter Paul2.jpg 2800_peiter.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


De barokke Sint-Pieter-en-Paulkerk werd gebouwd in 1670 door de jezuïetengemeenschap in Mechelen die de kerk aanvankelijk wijdden aan Sint-Ignatius en Sint-Franciscus-Xaverius.
Sinds 1659 was de gemeenschap in het bezit van een zeer kostbaar reliek namelijk een stukje uit de arm van de Heilige Franciscus-Xaverius, een jezuïet-apostel van India, de Molukken en Japan. Met deze arm zou hij duizenden mensen gedoopt hebben. De enorme toestroom van bedevaarders vroeg om een grotere kerk.

Na de opheffing van de jezuïetenorde in de 18de eeuw werd de kerk omgevormd tot de parochiekerk Sint-Pieter-en-Paul.  Het interieur met de kunstschatten bleef evenwel grotendeels bewaard.  Hierdoor bezit de Sint-Pieter-en-Paulkerk nog het enige intacte kerkinterieur in de Zuidelijke Nederlanden uit de tijd van de inrichting door de jezuïeten.

Wanneer men de Sint-Pieter-en-Paulkerk betreedt, valt meteen het zeer rijke interieur op. Een gigantische schilderijenreeks bedekt de zijwanden. Rijk gesculpteerde biechtstoelen lopen rond het ganse interieur. Het hoogkoor wemelt van de beelden en de versierselen.

De binnenrestauratie van de kerk werd in 2015 afgesloten. De kerk is sindsdien weer in zijn volle glorie te bewonderen. In een tweede fase zullen ook de schilderijen gerestaureerd worden.

  De Sint-Jan-Baptist en Jan-Evangelistkerk wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen beheerd door Torens aan de Dijle vzw in samenwerking met de stad Mechelen.

KIKIRPA : Fototheek online

Toerisme Mechelen