Kerk • 1694 • BarokSint-Pieter-en-Paul • Mechelen

Elke dag :  13.00 - 16.00
Gesloten op woensdag

2800_Pieter Paul1.jpg  2800_Pieter Paul2.jpg 2800_peiter.jpg
Begeleide bezoeken Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

Open Kerken Dagen 2018open event

1/06/2018

Tentoonstelling

De talrijke personages in de kerk spreken tot de verbeelding. Zij verbergen meerdere verhalen, symbolen en tradities.
De cursisten en docenten van de Academie Mechelen brengen met hun kunstwerken het verhaal achter deze figuren tot leven en wijzen de bezoekers op de talrijke details.
De expo schept een dialoog tussen heden en verleden, tussen oude en hedendaagse kunst, tussen oude meesters en nieuwe kunstenaars. Ontdek ook de andere kunstwerken in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Sint-Romboutskathedraal.

Toegang: Gratis

Partner(s): Vzw Torens aan de Dijle, Kerkfabriek Sint-Pieter en Paul, Academie Mechelen

2/06/2018

Van 13:00 tot 15:00

3/06/2018

Orgelconcert

Doorlopend spelen Mechelse kunstenaars. De voorstellingen worden afgewisseld met cd-muziek. Ook het Petruslokaal kan worden bezocht (tentoonstelling relicten vroegere Sint-Pieters kerk).

Info: Sami Sabho • +32 488 37 37 68 •

Toegang: Gratis

De barokke Sint-Pieter-en-Paulkerk werd gebouwd in 1670 door de jezuïetengemeenschap in Mechelen die de kerk aanvankelijk wijdden aan Sint-Ignatius en Sint-Franciscus-Xaverius.
Sinds 1659 was de gemeenschap in het bezit van een zeer kostbaar reliek namelijk een stukje uit de arm van de Heilige Franciscus-Xaverius, een jezuïet-apostel van India, de Molukken en Japan. Met deze arm zou hij duizenden mensen gedoopt hebben. De enorme toestroom van bedevaarders vroeg om een grotere kerk.

Na de opheffing van de jezuïetenorde in de 18de eeuw werd de kerk omgevormd tot de parochiekerk Sint-Pieter-en-Paul.  Het interieur met de kunstschatten bleef evenwel grotendeels bewaard.  Hierdoor bezit de Sint-Pieter-en-Paulkerk nog het enige intacte kerkinterieur in de Zuidelijke Nederlanden uit de tijd van de inrichting door de jezuïeten.

Wanneer men de Sint-Pieter-en-Paulkerk betreedt, valt meteen het zeer rijke interieur op. Een gigantische schilderijenreeks bedekt de zijwanden. Rijk gesculpteerde biechtstoelen lopen rond het ganse interieur. Het hoogkoor wemelt van de beelden en de versierselen.

De binnenrestauratie van de kerk werd in 2015 afgesloten. De kerk is sindsdien weer in zijn volle glorie te bewonderen. In een tweede fase zullen ook de schilderijen gerestaureerd worden.

De Sint-Jan-Baptist en Jan-Evangelistkerk wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen beheerd door Torens aan de Dijle vzw in samenwerking met de stad Mechelen.

Toerisme Mechelen