Kerk • XIII • GotiekSint-Niklaas • Veurne

Appelmarkt  1  • 8630 Veurne

Godsdienstig verantwoordelijke: EH Jos Ostyn

dinsdag en donderdag : 18.00
zaterdag (18.00) of zondag (11.00) maar afwisselend met de andere kerken in Veurne centrum.

elke dag : 9.00 - 18.00

elke dag : 9.00 - 16.30

8630-Niklaas1.jpg
Achtergrondmuziek Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Sint-Niklaaskerk werd voor het eerst vermeld in 1120 wanneer het werd toevertrouwd aan de jonge premonstranzerabdij van Veurne, de Sint-Niklaasabdij, die tot de Franse revolutie de kerk zou bedienen. In 1494 werd de oorspronkelijke romaanse kerk gesloopt en vervangen door een driebeukige hallenkerk. De 13de-eeuwse vroeg gotische toren, waarvan de bovenste geleding uit de vroege 14de eeuw stamt, bleef behouden. In 1775 werd het middenkoor verlegd en uitgebreid met twee zijkoren.

De kerk is ingebed in de beschermde stadskern. Een deel van de huizen is in de oksels van de zijbeuken ingebouwd. Het hele bouwwerk vormt een kleurrijke combinatie van gele en rode baksteen, ijzerzandsteen, Doornikse steen en kalksteen. In het westportaal bespeur je de voorstelling van de “Vierentwintig Ouderlingen van de Apocalyps” en nog een verweerd overblijfsel van “Christus tussen Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan”.

In de toren hangt de klok ’t Bommetje”, het enige overblijfsel van de oude beiaard die geroofd werd tijdens de Franse Revolutie. De klok dateert van 1379 en is daarmee één van de oudste klokken van Vlaanderen.

In het interieur bevindt zich een drieluik (1534) van Jan Van Amstel. Andere kunstschatten zijn de 17de-eeuwse schilderijen en grafmonumenten. Bijzonder is het Kruis van de Sodaliteit uit 1639. Het werd geschonken door kanunnik Jacob Clou, aan de door hem, in 1637 opgerichte Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Deze broederschap van leken organiseert de Boetprocessie. De processie gaat nog steeds jaarlijks door op de laatste zondag van juli en beeld op een volkse en levendige manier het Oude en Nieuwe Testament uit.

Folder kerk

Boetprocessie