Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • XIX • NeogotiekSint-Joris • Antwerpen

Mechelseplein  22  • 2000 Antwerpen

Godsdienstig verantwoordelijke:  Herman Augustyn
Website: http://www.sint-jorisparochie.be

Vieringen :
maandag tot woensdag : 9.00
zaterdag : 16.00 • zondag : 11.00

01/01 - 31/12
dinsdag, donderdag, vrijdag : 9.30 - 16.00
woensdag : 9.30 - 12.30
zaterdag : 14.00 - 17.00

Geleide bezoeken :
individueel : elke eerste zaterdag van de maand (10.00 - 12.00)
groepen : contact : Hilde Coenen
coenenh@live.be +32 3 219 09 46

2000_jorisparo1.jpg 2000_jorisparo2.jpg 2000_jorisparo3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Orgel Achtergrondmuziek Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


De neogotische kerk aan het Mechelseplein kwam tot stand in 1847, ter vervanging van de dertiende eeuwse gotische kerk. Die was in 1798 door de Fransen gesloopt. Tussen de twee vijftig meter hoge torens prijkt het beeld van Sint-Joris op een driehoekig fronton. Elders in de gevel staan de vier heilige bisschoppen van Antwerpen en de twaalf apostelen. In het nieuwe België moest deze kerk voor Antwerpen de vertolker zijn van ons nieuw nationaal bewustzijn.

Binnen valt de rijke versiering op, met onder meer de prerafaëlistische muurschilderingen van Godfried Guffens en Jan Swerts. Er is dertig jaar aan geschilderd. Ze beelden Jezus’ leven en Jezus’ lijden uit, zijnde de strijdende en de lijdende kerk. Hierop componeerde Peter Benoit het werk: “Drama Christi”.

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Kasteel kwam na de Franse revolutie terecht in deze kerk. Eerder werd het vereerd in het Zuidkasteel, waar Hertog Alva (op Maria’s borst zie je zijn rode lakzegel) het geplaatst had in de Spaanse citadel. Het Mariabeeld beschikt over kostbare kroonjuwelen en over een mantel uit 1867 van de borduurder Louis Van Moock, geïnspireerd door de majestueuze mantel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie in de Sint-Andrieskerk. Een tiental symbolen van Mariale deugden sieren de zoom van de mantel.

Het reliekschrijn van de veertig beschermheiligen tegen besmettelijke ziekten (indertijd de cholera met vele doden in 1866) is in verguld messing (1878).
De historische glasramen (Jean-Baptist Capronnier, 1871/75) werden allen gerestaureerd.
Het merkwaardige processiebeeld uit de 17e eeuw van de ‘Ouwe Voetboogh’ legt de klemtoon op St.-Joris als hun beschermheilige.

Bovenal is dit geklasseerd monument de thuisbasis voor een levende en sterk sociaal betrokken geloofsgemeenschap.

KIKIRPA : Fototheek on-line

TOPA : meer info