Kerk • 1483 • GotiekSint-Jan-Baptist en Sint-Jan Evangelist • Mechelen

Tijdelijk gesloten wegens restauratiewerken

elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 17.00
elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 16.00

2800_JanBaptistEvangelist1.jpg  2800_JanBaptistEvangelist2.jpg  2800_JanBaptistEvangelist3.jpg
Begeleide bezoeken Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Sint-Jan-Baptist en Jan-Evangelistkerk is een 15de-eeuwse gotische kerk die zijn oorsprong vindt in een 13de-eeuwse kapel. Zoals zoveel middeleeuwse kerken heeft de Sint-Jankerk zwaar te lijden gehad tijdens de godsdienstroebelen (circa 1560). De plundering van het interieur en het gebruik van de kerk als kazerne door de troepen van Alva zorgden ervoor dat de kerk herleid werd tot een bouwval. De kerkmeesters en de parochianen lieten het hoofd evenwel niet hangen en vatten vol goede moed de heropbouw en herinrichting aan. Meer dan een eeuw zou men verbeteringswerken uitvoeren aan het interieur.

Ondanks de relatieve kleine schaal van de kerk is deze uitermate rijk inzake kunstschatten. De parochie van de Sint-Janskerk was één van de rijkste parochies van Mechelen omdat de leden van de Grote Raad er woonden. De Grote Raad is vanaf de vijftiende eeuw (eerst onder de naam Parlement van Mechelen) het hoogste rechtscollege in de Nederlanden en blijft bestaan tot aan de Franse Revolutie.

Prachtig houtsnijwerk en een unieke collectie beelden en schilderijen vullen het interieur. In het altaar schittert de fameuze barokke triptiek van Pieter Paul Rubens ‘de aanbidding der wijzen’. Verder zijn de 15de-eeuwse muurschilderingen in de toren zeker een bezoek waard. De leden van de kerkraad ontdekten in 2008 tijdens een grote schoonmaakbeurt de schilderingen waarna het VIOE ingeschakeld werd om deze terug vrij te maken. Sinds 2011 kan je deze eeuwenoude beschilderingen met een stadsgids bezoeken. Ze maken ook deel uit van de historische stadswandeling ‘Drie Bourgondische generaties’. Meer info bij Toerisme Mechelen.

De Sint-Jan-Baptist en Jan-Evangelistkerk wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen beheerd door Torens aan de Dijle vzw in samenwerking met de stad Mechelen.

Toerisme Mechelen