Kerk • XIII • RomaansSint-Jacobs • Gent

Bij Sint-Jacobs  • 9000 Gent

Godsdienstig verantwoordelijke: E.H. Deken Jürgen François
Website: http://www.jacobusgent.be

zondag 18.30 (gezongen eucharistieviering)

vrijdag : 9.30 - 12.30
en op aanvraag : carine.ingels@outlook.be

9000_jacobs1.jpg
Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Sint-Jacobskerk is een kerk die de rijke geschiedenis van de stad Gent etaleert. De Sint-Jacobskerk werd in de volksmond “Sint-Jacobs-in-de-meerschen” genoemd naar het moerassige gebied waar in 1093 de eerste parochiekerk werd opgericht. Wellicht werd de keuze voor Sint-Jacob ingegeven door een groeiende belangstelling voor pelgrimstochten naar Santiago de Compostella. Maar ook als patroonheilige van de scheepvaart, verwoordt de heilige Jacobus mogelijk de noden van een stadsbevolking die onder invloed van de nabijgelegen haven een steeds sterkere groei kende.

De oudste materiële sporen van het gebouw dateren uit de 12de eeuw. Een opmerkelijke variëteit in bouwelementen getuigt van de verschillende veranderingen die de kerk sindsdien heeft ondergaan. Ook het interieur kenmerkt zich door een grote verscheidenheid. In dit heterogene karakter treedt de Sint-Jacobskerk naar voor als uniek getuige van bijna 900 jaar kerkelijke architectuur in Gent.

Naast schilderijen van Jan Boeckhorst en Michiel Coxcie, herbergt de Sint-Jacobskerk ook een bijzondere sacramentstoren en twee grafmonumenten ter ere van Jan Palfijn.

De Sint-Jacobskerk is één van de 5 monumentale kerken van Gent. Meer informatie vindt u op de site van vzw MKGent.