Kapel • XVII-XX • GotiekSint-Antonius • Leuven

zaterdag : 9.00 en 18.00 • zondag : 11.00

elke dag : 9.00-18.00

3000_antonius1.jpg 3000_antonius2.jpg 3000_antonius3.jpg
Achtergrondmuziek Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Sanitaire voorzieningen Bedevaartsoord Toerisme Vlaanderen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De geschiedenis van de Sint-Antoniuskapel aan het Damiaanplein, één van de middeleeuwse kapellen van Leuven, gaat terug tot de 14de eeuw. In de 19de eeuw werd het een belangrijk bedevaartsoord voor Sint-Jozef. Sinds 1936 rust het lichaam van Pater Damiaan in deze kapel. Het heiligdom kreeg begin jaren 1960 zijn huidig uitzicht toen de oorspronkelijke kapel grondig werd verbouwd naar ontwerp van Jos Ritzen en Walter Steenhoudt.

Jozef De Veuster, geboren in 1840 in Tremelo, trad in bij de paters van de Heilige Harten (Picpussen) en kreeg de kloosternaam Damiaan. Hij trok als missionaris naar de Hawaii-eilanden waar hij het lot deelde van de uitgestoten melaatsen op Molokaï. Hij werd zelf melaats en stierf in 1889.

Pater Damiaan werd zalig verklaard in 1995 en uitgeroepen tot ‘Grootste Belg’ in 2005. Zijn heiligverklaring volgde in 2009. Zijn levensverhaal wordt toegelicht in een permanente tentoonstelling in de kapel.

In het Damiaancentrum (Sint-Antoniusberg 5) is er een documentatie- en ontmoetingscentrum en een kaarsenkapel voor Pater Damiaan.

Toerisme Vlaams-Brabant

Lees hier het themadossier van Erfgoedplus over deze bijzondere kapel met een bewogen verleden.

Ontdek het roerend erfgoed van de kapel via Erfgoedplus