Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • XVII • BarokSint-Alexius-en-Catharina • Mechelen

©  Toerisme Mechelen - Pat Verbruggen
Nonnenstraat  28  • 2800 Mechelen


Niet toegankelijk wegens restauratiewerken

01/04 - 31/10
elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 17.00
01/11 - 31/03
elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 16.00

Geleide bezoeken
:
+32 15 29 40 30

 2800_AlexisCath1.jpg  2800_AlexisCath2.jpg  2800_AlexisCath3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


De Sint-Alexius-en-Catharinakerk, zoals de officiële benaming van deze Begijnhofkerk luidt, steekt haar vrouwelijke charme niet onder stoelen of banken.
De begijnengemeenschap in Mechelen werd gevormd in de 13de eeuw. In de loop van de 16de eeuw zocht de gemeenschap de veiligheid van de stadsmuren op en vestigden zij zich op het huidige terrein. De zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk heeft een schitterende barokke voorgevel, gebaseerd op Italiaans model. Omdat de Mechelse begijnen in die tijd vrij kapitaalkrachtig waren, konden ze voor de bouw en decoratie van de kerk terugvallen op architecten, beeldhouwers en schilders met enige allure. De plannen worden getekend door de jezuïet Pieter Huyssens, maar de uitvoering ligt in handen van Brusselaar Jacques Francart, hofarchitect van de aartshertogen Albrecht en Isabella. De binnendecoratie werd mee verzorgd door de jonge Mechelaar Lucas Faydherbe.

De Begijnhofkerk bezit een van de rijkst aangeklede barokke interieurs wat sprekend is voor de prestige van het begijnhof. Zo zijn er heel wat 17de-eeuwse schilderijen te bewonderen van bekende Zuid-Nederlandse schilders zoals Jan Cossiers, Theodor Boeyermans en Gaspar de Crayer.

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen ontsloten door Torens aan de Dijle vzw in samenwerking met de stad Mechelen.


KIKIRPA : Fototheek online

Musea & Erfgoed Mechelen

Toerisme Mechelen