Kapittelkerk • XI-XII • RomaansSaint-Vincent • Soignies

elke dag : 8.00 - 18.00
elke dag : 8.00 - 17.00

Tour Saint-Vincent : elke Pinkstermaandag
Museum : open op zondag namiddag (mei tot september), en het hele jaar door op aanvraag.
Geleide bezoeken : +32 67 33 12 10

7060_Vincent1.jpg 7060_Vincent2.jpg 7060_Vincent3.jpg
Beiaard Orgel Achtergrondmuziek Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Sanitaire voorzieningen Bedevaartsoord Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

Dit uitzonderlijk gebouw van romaanse oorsprong onderging een geslaagde restauratie en is het bezoek zeker waard. Het maakt deel uit van het ‘Buitengewoon Waals patrimonium’.  De constructie van het gebouw duurde tweehonderd jaar en werd aangevat omstreeks het jaar 1000. Het is één van de beste voorbeelden van de romaanse bouwstijl in het westen van het land. De kerk vormt het ware hart van de stad met zijn twee dominante torens. Sedert de stichting is de kerk een bedevaartsoord voor Sint-Vincentius (7de eeuw). Ze vormde ook de zetel van een kapittel tot aan het eind van de 18de eeuw.

In 1985 ging een indrukwekkende restauratiecampagne van start. Deze werd 2010 afgerond in het koor. Het interieur maakt een aangename indruk dankzij de bepleisterde muren in gebroken wit, met een lichtroze tint. De zoldering is in lichte eik. Het interieur in barok en renaissance staat in contrast met de kale romaanse lijnen: het doksaal in gekleurd marmer, het gestoelte in bewerkte eik, de preekstoel (1670) en het hoofdaltaar met het reliekschrijn van St.-Vincentius.

Onder de waardevolste kunstwerken wijst de Maagd met Kind (14de eeuw) op de vermenselijking in de religie. In de gang naar het koor vind je de Graflegging (15de eeuw), een beeldengroep met zes personages van een anoniem kunstenaar uit de omgeving van Rogier Van der Weyden. In een aanpalend museum vind je de kerkschat.

www.collegialesaintvincent.be/nl