Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • X-XVIII • GotiekSaint-Michel • Gerpinnes

©  Open churches Foundation
Place des Combattants  • 6280 Gerpinnes

Godsdienstig verantwoordelijke: M. le vice-doyen Claude Lallemand
Website: http://www.paysdecharleroi.be/patrimoine-religieux/eglise-saint-michel-de-gerpinnes

Vieringen :
dinsdag - vrijdag : 18.00 
zaterdag 17.30 • zondag 10.30

01/04 - 31/10
elke dag :  9.00-18.00
01/11 - 31/03

elke dag : 9.00-17.00

6280_michel1.jpg 6280_michel2.jpg 6280_michel3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Beiaard Achtergrondmuziek Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line OPT Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


Dit is een kerk die teruggaat tot in de 10de eeuw. Dat komt tot uiting in de sporen van de opeenvolgende stijlen: romaans, gotiek, klassiek en neogotiek. De romaanse toren, een ware donjon, is uitermate bewonderenswaardig.

De kerk is tevens bekend om het graf en het schrijn van Sint-Rolendis. Zij was, naar verluidt, de dochter de Lombardische koning Didier die door Karel de Grote werd verbannen naar het noorden van Gallië. Ze wijdde zich toe aan God en stierf in Gerpinnes in 774. Na haar dood werden miraculeuze genezingen aan haar tussenkomst toegeschreven.

Daarop ontstonden bedevaarten. Op Pinkstermaandag vindt de traditionele mars van 35 kilometer plaats , waarbij men het schrijn van Saint-Rolendis ronddraagt op een onveranderlijk parcours door de oude parochie, van drie uur in de ochtend tot acht uur ’s avonds. De beroemde Compagnies uit de streek tussen Samber en Maas nemen deel aan de mars. Het is een dag van aanbidding en volkse geestdrift.


KIKIRPA : Fototheek online

Bedevaarten naar Sinte-Rolende - 2015