Kerk • XIII • RomaansSaint-Martin • Horrues (Soignies)

©  Open churches Foundation
Place d'Horrues  1  • 7060  Horrues (Soignies)

Godsdienstig verantwoordelijke: Doyen principal Christian Dubois

zondag 10.45

elke dag : 9.00 - 18.00
elke dag : 9.00 - 16.00

(1)7060_martin1.jpg (1)7060_martin2.jpg (1)7060_martin3.jpg photo gallery
Orgel Achtergrondmuziek Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line OPT Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Sint-Martinuskerk bevindt zich boven in het dorp waar men van op een voorgebergte een mooi vergezicht heeft over het omringende platteland. De kerk is een aangename verrassing voor wie houdt van kleine, romaanse plattelandskerken. De sobere opvatting zet aan tot bezinning.

De twaalfde-eeuwse kern van het gebouw is romaans met uitzondering van het koor en de door twee leeuwen omgeven zijingang. De binnenmuren zijn opgetrokken in gele zandsteen. Je wordt geroerd door het discrete licht dat door de glasramen met groene, rode en blauwe tinten in het koor naar binnen valt. Het plafond is in eik. Men kan enkele merkwaardige meubelstukken bewonderen: de preekstoel, het gestoelte en kruis in het koor… In de rechterzijbeuk zie je een retabel in Franse witte steen met de legende van Sint-Hubertus.

Het in 1968 gerestaureerde orgel behoort tot de beste van de streek. Het klinkt in mi bemol, een onder organisten gewaardeerde zeldzaamheid. De akoestiek van het gebouw is uitzonderlijk. Sedertdien organiseert men er talrijke concerten.