Kerk • 1907-1914 • NeogotiekSaint-Martin • Arlon

van Pasen tot Allerheiligen
elke dag : 8.30-18.00

6700_martin1.jpg 6700_martin2.jpg 6700_martin3.jpg
Orgel Achtergrondmuziek Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Sanitaire voorzieningen Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line OPT Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

Open Kerken Dagen 2018open event

2/06/2018

Van 08:30 tot 18:00

Open kerk

vrij bezoek

3/06/2018

Van 08:30 tot 18:00

Open kerk

vrij bezoek

Deze kerk, opgenomen in het Bijzonder Erfgoed van Wallonië, maakt indruk door haar omvang en haar verhoudingen. Vooral dankzij haar 97m hoge toren domineert ze het Arelerland. Ze doet een beetje denken aan een kathedraal uit de middeleeuwen. Nochtans gaat het om een collegiale kerk van recente constructie (1907-1914). Het is een van de merkwaardigste neogotische gebouwen van het land. De oprichting dateert uit het begin van de 20e eeuw en is een antwoord op de wens van Leopold I en II om Aarlen als nieuwe hoofdplaats van de provincie Luxemburg te voorzien van een kerk die indruk zou maken op buitenlandse bezoekers.

Het gebouw is een reconstructie van een middeleeuws voorbeeld en is even geslaagd als de originele voorgangers. De indeling van de kerk is zoals deze in de gotische kathedralen: grote middenbeuk, monumentale portieken, vogels en andere grijnzende monsters aan de kroonlijsten.

In het interieur vallen de glasramen (en vooral het roosvenster vooraan in het koor), de neoromaanse preekstoel, het koorgestoelte en het orgel op.