Zoek per lijst

Zoek een kerk op de kaart

Cultus

Type gebouw

Bouwstijl

Bijzonderheden

Zoekopdracht per lijst


Bouwstijl

Bijzonderheden
Kerk • 1907-1914 • NeogotiekSaint-Martin • Arlon

Square Albert 1er  • 6700 Arlon

Godsdienstig verantwoordelijke: M. le doyen Wenceslas Mungimur
E-mail: saintmartinarlon@gmail.com
Website: http://www.saint-martin-arlon.be

van Allerheiligen tot Pasen 
elke dag : 8.30-17.00
van Pasen tot Allerheiligen
elke dag : 8.30-18.00

 

6700_martin1.jpg 6700_martin2.jpg 6700_martin3.jpg
Visualisez l'édifice sur la carte
Orgel Achtergrondmuziek Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Sanitaire voorzieningen Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line OPT Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS


Deze kerk, opgenomen in het Bijzonder Erfgoed van Wallonië, maakt indruk door haar omvang en haar verhoudingen. Vooral dankzij haar 97m hoge toren domineert ze het Arelerland. Ze doet een beetje denken aan een kathedraal uit de middeleeuwen. Nochtans gaat het om een collegiale kerk van recente constructie (1907-1914). Het is een van de merkwaardigste neogotische gebouwen van het land. De oprichting dateert uit het begin van de 20e eeuw en is een antwoord op de wens van Leopold I en II om Aarlen als nieuwe hoofdplaats van de provincie Luxemburg te voorzien van een kerk die indruk zou maken op buitenlandse bezoekers.

Het gebouw is een reconstructie van een middeleeuws voorbeeld en is even geslaagd als de originele voorgangers. De indeling van de kerk is zoals deze in de gotische kathedralen: grote middenbeuk, monumentale portieken, vogels en andere grijnzende monsters aan de kroonlijsten.

In het interieur vallen de glasramen (en vooral het roosvenster vooraan in het koor), de neoromaanse preekstoel, het koorgestoelte en het orgel op.

KIKIRPA : Fototheek online