Kerk • 1153-1167 • RomaansSaint-Jacques • Tournai

Website: http://www.saint-jacques-tournai.be

elke dag : 9.00 - 18.00
elke dag : 9.00 - 16.00

2de zondag of september :
10.00 : groot processie van Onze-Lieve-Vrouw der zieken
(vertrek van de kathedraal)

7500-Jacques1.jpg 7500-Jacques2.jpg 7500-Jacques4.jpg photo gallery
Orgel Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Sint-Jacobskerk (St-Jacques) was een van de stopplaatsen voor pelgrims naar Sint-Jacob-van-Compostela die uit het Vlaanderen en Noord-Europa kwamen.

Zijn omvangrijke voorbouw zou bedoeld geweest kunnen zijn om die bedevaarders op te vangen. De toren en het schip dateren uit de 13de eeuw. Het koor is een eeuw jonger.

Binnen vallen de (bijgewerkte) muurschilderingen op. Ze stellen een Engelenkoor (1405) voor. Verder is er een waardevolle koperen lessenaar met arend en een zittende Onze-Lieve-Vrouw in gepolychromeerd hout.

Elke tweede zondag van September vertrekt de grote historische processie van Onze-Lieve-Vrouw der Zieken aan de kathedraal van Tournai. Deze processie viert de bevrijding van de pest in 1092. De optocht wordt gekenmerkt door de pracht van de kostuums van de deelnemende groepen en de rijkdom van de reliekschrijnen die in volle ornaat worden meegevoerd.

KIKIRPA : Fototheek on-line