Basiliek • 1663 • BarokOnze-Lieve-Vrouw van Hanswijk • Mechelen

elke dag : 09.00 - 17.00
elke dag : 09.00 - 16.00

2800_OLV Hanswijk1.jpg  2800_OLV Hanswijk2.jpg  2800_OLV Hanswijk3.jpg
Begeleide bezoeken Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De barokke bedevaartkerk is een ontwerp van Lucas Faydherbe in opdracht van de Mechelse kanunniken (17de eeuw).
Lucas Faydherbe bedacht voor de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk een uniek en uitzonderlijk grondplan. Dit bestond uit een combinatie van een centraalbouw met koepel, sinds het begin van de 17de eeuw erg geliefd voor bedevaartkerken omdat de pelgrims er rond het aanbeden beeld konden lopen, en een traditionele driebeukige ‘basilica’. De werken gingen van start in 1663. Op 30 mei 1678 werd de kerk geschikt bevonden voor de eredienst en werden het Heilig Sacrament en het Mariabeeld plechtig ingehaald. Tijdens de afwerkingsfase van de kerk werd ook de bouw van het aanpalende klooster aangevat en voltooid in 1689.

Sinds 988 staat de toewijding aan het miraculeuze Mariabeeld centraal in de kerk. Volgens de legende werd een gestrand volgeladen schip op de Dijle pas weer vlot gekregen nadat als laatste van alle goederen een Onze-Lieve-Vrouwbeeld naar de oevers in het gehucht Hanswijk werd gebracht. De bewoners besloten hieruit dat Maria ter plaatse vereerd wenste te worden. Toen in 1272 Mechelen geteisterd werd door een pestepidemie droegen de wijkbewoners het Mariabeeld biddend naar de stad tot in de Sint-Romboutskathedraal. Enkele dagen later was de pestplaag overwonnen. Sindsdien gaat jaarlijks uit dankbaarheid de Hanswijkprocessie uit. Van 1738 af, toen de Mariaverering in Hanswijk volgens de traditie 750 jaar bestond, gaat om de 25 jaar de Hanswijkcavalcade uit, een unieke historisch-religieuze stoet die voor het laatst gehouden werd in 2013.

De Hanswijkkerk werd door Paus Johannes Paulus II tot basiliek verheven op 6 oktober 1987, een erkenning als zeer belangrijk bedevaartsoord voor Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk (988-1988).  Twee jaar eerder, in 1985 en precies op de dag van zijn 65ste verjaardag, kwam Johannes Paulus II bidden bij het beeld van O.-L.-Vrouw van Hanswijk. Een gedenksteen boven de ingangspoort en een grote vloertegel op de plaats waar de paus heeft gebeden, herinneren aan dit gebeuren.

Uitermate waardevol zijn de twee bas-reliëfs onderaan de koepel gerealiseerd door Lucas Faydherbe (1617-1697) en de borstbeelden van vier kerkvaders die de vier portieken bekronen. Het barok interieur komt verder tot zijn recht door de bijzonder mooi uitgewerkte biechtstoelen, toegeschreven aan Jan-Frans Boeckstuyns (1650-1734), en de preekstoel van Theodoor Verhaegen (1701-1759).

In een restauratiecampagne in 1892 werden de vloeren, met uitzondering van het hoogkoor, vernieuwd. Daarbij werd in het schip van de kerk een groot labyrint aangelegd.  Labyrinten komen in Belgische kerkvloeren nauwelijks voor.  De uiterst mooi gedetailleerde vloer in Noir de Basècle en Carrara in deze basiliek is dan ook zeer bijzonder.
Van eind 2013 tot eind 2017 werd het interieur van deze Basiliek grondig gerestaureerd met als uitgangspunt: het oorspronkelijk interieur zoals Faydherbe het heeft ontworpen zo dicht mogelijk benaderen.  Zo werden o.m. alle glasramen vervangen door wit glas zoals het oorspronkelijk ook was. Het interieur wordt nu gekenmerkt door helderheid en een bijzonder mooie lichtinval tot in het hart van de kerk. Een nieuw altaareiland (ontworpen door architecten Beeck en Hermans) en het sober nieuw altaarmeubilair (ontworpen door Jac Bisschops) werden toegevoegd en brengen een hedendaags accent in het interieur aan.

De Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen ontsloten door Torens aan de Dijle vzw en meerdere parochievrijwilligers, in samenwerking met de stad Mechelen.

Toerisme Mechelen

Bronnen :