Kerk • XIII • RomaansOnze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming • Veulen (Heers)

Nieuwe Steenweg  139  • 3870  Veulen (Heers)

Godsdienstig verantwoordelijke: Priester Marcel Hermans

zondag 10.30

maandag tot vrijdag : 9.00 - 17.00
zaterdag en zondag : 10.00 - 17.00
Winterperiode :
Op afspraak via +32 11 48 01 22 of toerisme@heers.be

Geleide bezoeken : +32 11 48 01 22

3870_OLV Tenhem1.jpg
Kerkhof Begeleide bezoeken Parkeerplaatsen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk is gelegen in een klein landbouwdorp, met minder dan vijfhonderd inwoners maar rijkelijk bedeeld met waardevolle gebouwen zoals enkele opvallende hoeves en het kasteel van Veulen uit de 17de - 18de eeuw. Het gotische kerkgebouw heeft in zijn torenbasis elementen bewaard van een 13de-eeuwse romaanse kapel in silex-natuursteen. De rest van de kerk is 15de-eeuws, opgetrokken in mergelsteen. De neogotische zijbeuken werden in 1912 toegevoegd.
Het pronkstuk van de kerk is het prachtig beschilderde cassettenplafond. Vermoedelijk werd dit aangebracht in opdracht van gravin Marie d’Argenteau in 1627. Er gaan zelfs stemmen op dat de gravin zelf zou mee geschilderd hebben aan dit unieke religieuze kunstwerk dat taferelen bevat uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, heiligen en de zestien blazoenen van het geslacht d’Argenteau.

De meeste interieurelementen dateren uit de 19de-20ste eeuw, zoals de koorlezenaar (omstreeks 1800), de marmeren doopvont (1850), lambrisering en kasten (17de eeuw), hoofd- en zijaltaren, communiebank en kansel (van rond 1912). Drie heiligenbeelden (Apollonia, Sint-Anna-ten-Drieën, Johannes de Doper) zijn vroeg 16de-eeuws. Enkele andere, zoals de Sint-Rochus, zijn recenter. In de vloer van de zijbeuken en de transeptarmen vind je verder vijf grafstenen uit de 15de en 16de eeuw.

Bekijk de schatten van deze kerk online op Erfgoed Plus

Toerisme Limburg

Uitgebreide geschiedenis kerk

Fiets- en wandelroutes

De kerk van Veulen ligt op het fietsroutenetwerk tussen knooppunten 159 en 537 en op de rode wandellus van de populaire landschapswandeling Mettekoven.

Met steun van PG Leader Haspengouw