Kerk • XIV • GotiekOnze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle • Mechelen

elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 17.00
elke dag (behalve woensdag) : 13.00 - 16.00

2800_olvDijle1.jpg 2800_olvDijle2.jpg 2800OLV.jpg
Begeleide bezoeken Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

Open Kerken Dagen 2018open event

1/06/2018

Tentoonstelling

De talrijke personages in de kerk spreken tot de verbeelding. Zij verbergen meerdere verhalen, symbolen en tradities.
De cursisten en docenten van de Academie Mechelen brengen met hun kunstwerken het verhaal achter deze figuren tot leven en wijzen de bezoekers op de talrijke details.
De expo schept een dialoog tussen heden en verleden, tussen oude en hedendaagse kunst, tussen oude meesters en nieuwe kunstenaars. Ontdek ook de andere kunstwerken in Sint-Pieter-en-Pauluskerk en Sint-Romboutskathedraal.

Toegang: Gratis
Info: Hugo De Cleyn • +32 15 27 43 04 • +32 474 85 79 81 • hugodecleyn@skynet.be
Partner(s): Vzw Torens aan de Dijle, Gemeenschap O.-L.-Vrouw-over -de-Dijle, Academie Mechelen

2/06/2018

3/06/2018

Van 15:00 tot 17:00

Concert

Orgelmatinee door leerlingen van het Stedelijk Conservatorium. Na het concert is er een demonstratie en geleid bezoek van het grote kerkorgel, waarmee u een inkijk krijgt in de wereld van orgels, orgelbouwers en organisten.

Toegang: Gratis
Partner(s): Gemeenschap O.-L.-Vrouw-over -de-Dijle, Stedelijk Conservatorium Mechelen, vzw Het orgel in Vlaanderen

Aan het einde van de steile straat ’t Plein ligt de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Zij werd gedurende de 14de, 15de en 16de eeuw gebouwd in Brabantse gotiek ter vervanging van de oudste parochiekerk van Mechelen.

Het rijke interieur van de kerk werd deels gefinancierd door de ambachten en gilden die hier vroeger elk hun eigen altaar hadden, getooid met werken die het prestige van de gilde of het ambacht vertegenwoordigden. De triptiek van de visverkopers geschilderd door Rubens en het Sint-Antoniusdrieluik van Michiel II Coxie zijn daar nog restanten van.
Ook de stukken die niet gebonden zijn aan de gilden of ambachten mogen zeker gezien worden. Zo zijn er onder andere de sacramentstoren, het barokke hoogaltaar met het Laatste Avondmaal van Jan Erasmus Quellinus, de 16de-eeuwse muurschildering met het evangelieverhaal van de verloren zoon, het orgel en de preekstoel.

Ondanks de kunstschatten die hier tot op heden bewaard zijn gebleven, is de kerk nog maar een schim van wat ze ooit geweest was. Vooral in de 20ste eeuw hebben de vernielingen, onder andere tijdens beide wereldoorlogen, hun tol geëist, met een enorme inkrimping van het kerkelijk erfgoed tot gevolg.

Als eerste parochiekerk, als tweede belangrijkste kerkgebouw in Mechelen, kon zij qua rijkdom ongetwijfeld met de Sint-Janskerk, die later gebouwd werd, wedijveren.
Door die verloren rijkdom ontstaat weliswaar een gevoel van ruimte dat je overvalt bij het binnentreden. Het lichtspel, gecreëerd door de glasramen uit de jaren 1960, versterkt dit gevoel van tijdeloosheid alleen maar.

De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk wordt samen met de andere 7 historische kerken in Mechelen beheerd door Torens aan de Dijle vzw in samenwerking met de stad Mechelen.

Toerisme Mechelen