Kerk • XIII-XX • RomaansSint-Odulphus • Borgloon

van maandag to zaterdag : 8.30 - 17.00 of tot na de avondviering
zondag : 9.30 - 17.00

3840_odolphus1.jpg 3840_odolphus2.jpg 3840_odolphus3.jpg
Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Toerisme Vlaanderen Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

Deze kruisvormige kerk werd opgetrokken in romaanse stijl in de 12de eeuw. De basis gaat terug tot omstreeks het jaar duizend. In 1406 werd de huidige toren in gotische stijl eraan toegevoegd.

In 1903-04 volgde nog een neoromaanse uitbreiding tijdens een grondige restauratie. De kerk behield haar sobere romaanse sfeer maar bezit wel heel wat kerkschatten: de triomfboog, enkele fresco’s, de koorlezenaar, de kloostergang,… Biechtstoelen en andere meubilair zijn in Luikse stijl. Het koorgestoelte met 27 stoelen versierd met maskers is een staaltje van barokschrijnwerk van de hand van een plaatselijke vakman (17de eeuw).

In de buurt ,,burchtheuvel’’, het restant van de gesloopte burcht van de graven van Loon, op de heuvel van 118 meter.

Bekijk de schatten van deze kerk online op erfgoedplus.be