Kapel • XVI • GotiekOnze-Lieve-Vrouw van de Ossenweg • Ossenweg (Zoutleeuw)

©  Open churches Foundation
Ossenwegstraat  • 3440  Ossenweg (Zoutleeuw)

Godsdienstig verantwoordelijke: Federatiepastoor Johny Van Rompuy
Website: http://www.vriendenzoutleeuw.be

zondag : 8.00 en 18.00

elke dag : 8.00-19.00

Geleide bezoeken : +32 11 78 12 88

(86)JEO2011.jpg 3440_OLV Ossenweg2.jpg 3440_OLV Ossenweg3.jpg
Begeleide bezoeken Parkeerplaatsen Bedevaartsoord Toerisme Vlaanderen Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De kapel uit 1538 ligt in het gehucht Ossenweg, op de Brabants-Limburgse provinciegrens.

De legende vertelt dat het miraculeuze Mariabeeldje in de kapel van de Ossenweg afkomstig is van de kapel op de versterkte Castelberg. Het beeldje werd in de 16de eeuw tijdens het ploegen in een nabijgelegen veld gevonden. Men hing het op aan een eikenboom en al vlug werd het een groeiend centrum van verering.

In 1536-1538 werd een kapelletje gebouwd. Door de geweldige volkstoeloop werd de kapel in de loop der eeuwen steeds verder uitgebreid. Dit bedevaartsoord ter ere van Maria is dagelijks toegankelijk.

In de buurt bevindt zich het provinciaal domein Het Vinne, een natuurgebied met natuurlijk meer.

Vredeskerk Helen