Kerk • XII-XIII • RomaansNotre-Dame de Blécourt • Blécourt (Haute-Marne)

Chemin de Bouvot  4  • 52300 Blécourt (Haute-Marne)

Godsdienstig verantwoordelijke: M. le doyen Etienne Mpingi Nzuzi
E-mail: michel.richard@telenet.be
Website: http://www.blecourt.com

volgens het Kalender +
van Pinksteren tot Allerheiligen : zondag : 18.00

01-01 - 31/12
elke dag : 9.00 - 18.00

(1)52300_NDBlecourt1.jpg (1)52300_NDBlecourt2.jpg (1)52300_NDBlecourt3.jpg
Beiaard Orgel Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Parkeerplaatsen Sanitaire voorzieningen Bedevaartsoord Beschermd Monum. Katholieke Kerk Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

We kennen de gotische architectuur vooral dankzij de grote beroemde kathedralen, zoals die in Reims en Champagne. Maar daarnaast verdienen verschillende minder druk bezochte kerken onze aandacht. Neem nu deze van Blécourt.

Ze is opgetrokken in de dertiende eeuw en werd lange tijd druk bezocht als bedevaartoord voor de Maagd. Ze trekt nog steeds veel getrouwen aan in september. De koningen van Frankrijk en Jeanne d’Arc kwamen er zich bezinnen. Het gebouw is ontworpen in de vorm van een Latijns kruis.

Het wijde interieur (36 m lang, 18 breed, 18 hoog ) omvat een groot schip, vier traveeën en vier verdiepingen. De bezoeker wordt verrast door de helderheid van de witte steen, de pure lijnen en de harmonieuze verhoudingen. Opmerkelijk zijn ook de kwaliteit van het beeldhouwwerk, de kapitelen, de preekstoel, het beeld van Maria en Kind (14e eeuw) en het brandglas van de 19e eeuw. Dat laatste stelt het leven van Christus en verschillende epidsodes uit de lokale geschiedenis voor.