Kapittelkerk • 1378-1560 • GotiekSint-Gummarus • Lier

zaterdag 17.00
van Pasen tot Allerheiligen : in de Sint-Gummaruskerk
van 2 november tot Palmzondag : in de Sint-Pieterskapel

Van Pasen tot 31 oktober :
Op zon-, feest- en maandag : 14.00-17.00
Van dinsdag tot en met vrijdag : 10.00-12.00 en 14.00-17.00
zaterdag : 14.00-16.30
bezoek aan de kerk is gratis

Toegang tot het hoogkoor en de schatkamer :

1,5 euro voor individuele bezoekers
1 euro per persoon voor groepen vanaf 15 personen
gratis voor de inwoners van Lier, scholieren en studenten

Geleid bezoek :
elke zaterdag om 14.00 :  gratis rondleidingen
Aanmelding van groepen en aanvragen voor rondleidingen
(minstens 3 weken vooraf): topasintgummaruslier@skynet.be

(1)2500_Gummarus1.jpg (1)2500_Gummarus2.jpg 2500_Gummarus3.jpg photo gallery
Beiaard Achtergrondmuziek Begeleide bezoeken Toegang mindervaliden Sanitaire voorzieningen Toerisme Vlaanderen Sint-Jacobswegen Beschermd Monum. Katholieke Kerk Fototheek on-line Share on Facebook STIB De Lijn TEC SNCB / NMBS

De kerk in Brabants-gotische stijl dateert uit de 14de, 15de en 16de eeuw. Verschillende leden van de familie Keldermans evenals Herman en Domien de Waghemakere behoorden tot de bouwmeesters. De toren is 83 meter hoog. De gotische torenspits brandde in 1609 en in 1702 af. Nadien werd in rococostijl een achtkantig dak geplaatst die de toren van overal herkenbaar maakt. Vandaar ook zijn bijnaam ‘’de peperbus’.

De middeleeuwse glasramen zijn beroemd, onder andere voor de ‘Koninklijke glasramen’ (1516-19) die onder andere keizer Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië voorstellen. Ook Filips de Schone en Johanna van Castilië, wiens huwelijk hier In 1496 werd ingezegend, zijn afgebeeld.

Het doksaal in Avesnes-steen beeldt zestien staties van de kruisweg uit. Verschillende schilderijen en een triptiek van de familie Colibrant in de straalkapellen. Rijk meubilair en opvallende doopkapel, deels afkomstig uit het karthuizersklooster. Piëta en andere levensgrote beelden. Zilverschat uit de 17de tot 19de eeuw.

Het reliekschrijn van Sint-Gummarus wordt elk jaar in processie op de zondag na 10 oktober door drie ploegen van 16 Lierenaars rondgedragen door de stad.

Visit Lier